Publisert Legg igjen en kommentar

Vellykket kurs for sneseilere

Kundan Rockstad melder at kurset for nordlandsbåtseilere på Bjorelvnes i Lenvik i september frister til gjentakelse.
– Seilkurset var gjennomført på en flott måte med instruktør Kåre Rauø som er leder på Lenvik Museum på Bjorelvnes, forteller Rockstad.

Kåre har 25 års erfaring med å lære opp ungdommer fra videregående skoler i seiling med de fem flotte nordlandsbåter som er på det vakre museet, så vi var i gode hender.
Vi fikk en fin gjennomgang av lokal båthistorie fra området i Gisundet, men også en både teoretisk og praktisk gjennomgang av selve nordlandsbåten som vi skulle bruke på kurset. Her var det en del faguttrykk som var godt å ha med seg, men også viktige knuter som har med sikkerheten å gjøre, når ting skal skje raskt ute på havet. Alle hadde selvsagt flytevest på seg, og i tillegg hadde vi en liten motorbåt utpå hele tiden som ekstra sikkerhet hvis det skulle være noe.
Vi var åtte forventningsfulle og lærevillige kurselever, og fikk tilbakemelding at vi var godt motiverte, og da var det ekstra gøy for instruktøren også. Det var flere som aldri hadde vært i en seilbåt før, så dette kurset passer alle. Vi var flere erfarne seilere som heller ikke hadde seilt en nordlandsbåt før.
Tre kvinner var med på kurset så det var en fin blanding både med menn og kvinner. I tillegg til det faglige var det godt å bli påminnet om at disse båtene er som et møbel og trenger ei ekstra varsom behandling, som vi deltakere selvsagt ga de flotte nordlandsbåtene som var til disposisjon.
Det var en helt spesiell følelse å gå ombord, etter at vi hadde fått en god gjennomgang og satt opp riggen, og så skyve i fra land. Da var vi overlatt til vind og Gisundet som ventet på oss nybegynnere på seiling med nordlandsbåt.
Det var først noen åretak for å komme oss litt fra land og utover hvor det var litt mer vind. Været var typisk for høsten her i nord, med vind som skiftet retning flere ganger, fra nesten stille til bra vind når det vekslet mellom sol og små regnbyger.
På dette grunnkurset hadde vi sneseil med storseil og fokk som på en vanlig seilbåt, råseil får vi nok vente til med nye kurs til neste år. Vi krysset frem og tilbake i Gisundet utenfor Bjorelvnes og Museet hvor vi startet, og fikk god tid til å prøve og feile litt.
Med forholdsvis liten rigg med lite seilareal og et lite ror så var det en del utfordringer med å få båten dit vi ønsket, men det var en båt som ga mersmak å seile. Alle strålte av seilglede både under seilingen og når vi kom i land etter timer utpå Gisundet.
På samme måte som vi deltakere rigget båtene selv, tok vi også ned riggen, ryddet alt utstyret på plass og satte de flotte båtene inn i naustene igjen, da det nok var siste seilas før vinteren kom. Både Lenvik Båtforening som arrangør av dette flotte seilkurset og Lenvik Museum på Bjorelvnes som eier av båtene er enig at dette var bare starten på en serie av seilkurs med nordlandsbåter som blir satt opp til neste år.
Det planlegges et kurs hver mnd, i april, mai, juni, juli, august og i september neste år i 2011. Kurset ga mersmak, også for deltakere som kommer igjen til neste år for både grunnkurs og videregående.
Som et flott minne er det laget en video som er lagt ut på YouTube.
På facebooksiden ligger det enda flere bilder i eget album fra seilkurset som alle kan titte innom, og på denne fb siden blir det også informert fortløpende om neste kurs til våren neste år 2011.
Etter hva vi kan finne ut på nettet, så ser dette seilkurset på Bjorelvnes ut til å være det eneste i sitt slag med nordlandsbåter som tilbys på det åpne markedet for deltakere uansett alder.
Vi ønsker alle velkommen på seilkurs med de flotte nordlandsbåter som ligger og venter på flere som vil smake på vår vakre kystkultur og koseseile i en vakker båt som er som et møbel på Gisundet. Ta gjerne kontakt…
Seilhilsen fra representant
for arrangøren Lenvik Båtforening
Kundan Rockstad
m 913 58 873
www.bjorelvnes.no
Enhanced by Zemanta
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.