Publisert Legg igjen en kommentar

Apper om bord

Smarte telefoner og nettbrett gjør sitt inntog i seilbåten, som utvikles til et trådløst data-powerhouse. Alt for å fjerne gjetting og magefølelse rundt taktikk, vindvinkler, SOG, VMG, etc.
Håkon Robak tipser om en mulig nyttig app for iPhone/iPad, Elvstrøm Starter. Appen har innebygget nedtelling mot start fra femminutten, og på en smartfon eller -brett med GPS kan den si noe om hvor langt unna starten du posisjonerer deg for å nå fram og treffe perfekt planke.
Appen er naturligvis også annonse for Elvstrøms produkter, både for tur- og konkurranseseileren.
iRegatta
Sjøl har jeg begynt å teste en del apper til bruk om bord, blant de løfterike er iRegatta, som i likhet med Elvstrømstartern har innebygget starthjelp. Den koster noen kroner, men foreligger også i en avkorta gratisversjon.
Appen gjør iPaden din om til et taktikkverktøy, hvor du kan plotte inn banemerker (waypoints) på en uhyre enkel måte, og få hint om beste høyde og vinkel, banebredde og laylines, etc. Appen kan også svelge nmea-signaler fra mastetoppen, forutsatt at du har en trådløs router om bord (som foreløpig koster svinaktige 5-6000 kroner – mer om den senere) og et brett med WiFi. Du kan naturligvis kable opp hele innretninga, men da forsvinner litt av poenget med iPadens mobile fortreffelighet.
iPad’en bør bo i plastpose om den skal leve lenge på havet.
I mangel av sanntids vindvinkler fra mastetoppen blir utnyttelsesgraden av appen noe begrenset. En fin egenskap med iRegatta er at den lager et polardiagram ut fra måten du seiler på. Så kan du i ettertid debrife deg sjøl om hvordan det så ut da du vant – eller ikke vant – regattaen du deltok i.
 Beste sjøkartet
Navionics hevder de oppfant digitale (sjø)kart, og det er vel en påstand som ikke helt holder vann. Derimot er kartsystemet noe av det beste, og bygd inn i mange plottere over flere år. Da jeg på midten av nulltallet installerte en kjekk liten plotter som heter Raymarine i435 het kartene Navionics og kosta noe sånt som ca 2500 kroner for nordre Skandinavia –  og det samme for søndre Skandinavia.
Jeg ble litt overrasket over å finne en app som kosta – jeg tror det var 149 kroner –  til iPhonen min, og da vi leide båt og seilte på Bohuslän-kysten i fjor sommer var det stort sett etter Navionics på iPhone. Vi hadde en diger kartplotter om bord (Garmin mener jeg å huske), men den ble i praksis stående på bare som backup.
I år er samme kartet innkjøpt til iPad’en, det vil si hele Europakartet. Kosta litt mer, noe over fire hundrelapper. Ingenting i forhold til «gamle dager» for fem-seks år sia.
VI snakker om ekstremt detaljerte sjøkart, oppdatert til siste renoverte sjømerke – til enhver tid, på Apples smude fingertøtsj, iPaden er virkelig et nytt nivå når det gjelder fingertuppstyrt plotter. Å sette ut veipunkter er så enkelt at du faktisk gjør det –  i motsetning til markørstyrte plottere (ærlig nå – når satte du sist ut et veipunkt på reiseruta di?).
Navionicskartene kan lastes selektivt inn i telefonen/brettet før turen, slik at du ikke på død og liv trenger å holde deg innafor den nordnorske, flekkvise 3G-dekninga. Bare å laste ned et område – eksempelvis Nord-Norge, og la brettets innebygde GPS gi kursvalgene. Du zoomer inn og ut med fingerklyp, og oppdatering av bildet er lynrask. Du sparer sporinger, legger ut fastpunkter, tar bilder om du vil, og – hvis du har dekning – legger på satelittbilder fra Google og sosiale layers på kartet. Unødig skrammel spør du meg.
Sporing og debrief
Det fine med å kunne lagre sporinger er at du kan sende dem til en event-site som f eks Endomondo etter endt seilas, og hvis alle deltakere gjør det samme, er det mulig å kjøre sammenligning med alle spor i en debrif-situasjon etterpå.
Endomondo er forresten verd å titte på også som app. Den er gratis, og gjør ikke annet enn å registrere sporet ditt der du befinner deg på vei et eller annet sted- Enten som løper, skigåer, seiler, padler…
Jeg har brukt denne appen mye i vinter for å holde rede på hvor mange kilometer bikkja løper med meg på slep. Hun er ei supersprek doberdame, omtrent som å gå på tur med en sekshester. Like før vi tar av starter jeg appen, og en time senere har jeg et fint spor og kan føre logg på treninga. Kjempegreier.

Utsnitt fra min side på Endomondo.com

Endomondo lar deg også sette opp events, for eksempel en onsdagsregatta. Etter hvert er stedet blitt foretrukket verktøy også i andre seilforeninger, merker jeg meg. Kanskje Harstad Seilforenings medlemmer også burde ta steget? Det aller beste med Endomondo er at det er gratis, og støtter flere typer smarttelefoner og brett, ikke bare Apple sine.
 
 
Hvilke erfaringer har du med smartfon/brett og apper om bord? Del dem da vel!
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.