Jaktstart

Hva er en jaktstart?
Ut fra en tabell basert på rating, blir hver enkelt båt holdt igjen på startstreken et antall sekunder etter starttidspunktet for regattaen.
Vinner er første båt som krysser mållinjen.
Vinner kan også være den båten som ligger lengst fram i feltet på et avtalt tidspunkt etter start (“Regattaen starter halv sju, vi starter med tidsforskjell, og den som har seilt lengst klokka halv ni har vunnet”.
Hvordan foregår en jaktstart i LYS-seiling?
Et par hovedforutsetninger bør være til stede for at en jaktstart skal bli noenlunde rettferdig i forhold til de enkelte båters LYStall.
– Konkurransedistansen bør strekke seg over mer enn 5 sjømil, helst opp mot 10.
– Tabellen for starttidspunktene til hver enkelt båt må nødvendigvis bli noe grovt oppdelt, og er regnet ut fra stabile vindstyrker gjennom hele seilasen. Store avvik underveis slår uheldig ut. Det bør følgelig være en viss vind på fjorden når vi prøver jaktstart, og en god mulighet for at vinden holder gjennom hele seilasen.
I praksis foregår starten slik at startbåt (gjerne den med høyest rating, som starter sist) ser til at de øvrige kommer seg av gårde til rett tid, ut fra en tabell.
Fordeler ved jaktstart:
I teorien får alle (foruten den med lavest rating) trent på taktikk ved å ta igjen motstandere. Avhengig av vindretning krever det svært forskjellige manøvre. En dyktig blokkerer kan holde igjen en båt med høyere rating i evigheter, og på den måten jobbe seg opp på resultatlista.
Feltet tetner til etter hvert som mål nærmer seg, og sene rundinger kan bli interessante taktikkmomenter.
 
Ulemper rundt jaktstart:
Start som treningsmoment forsvinner. Uregelmessigheter i vær gir matematisk “urettferdighet”. Uvant taktikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.