HSFs historie

Den 22. april 1976 ble det holdt konstituerende generalforsamling i Harstad Seilforening. Møtet fant sted på Hotell Viking i Hrstad, og det møtete fram ca 50 deltakere. Tønne Huitfeldt, formann i interimstyret holdt innledning om hvorfor man tok sikte på å starte en seilforening,
Det ble skissert et arbeidsprogram som omfattet følgende:
– Opplæringskurs i seiling
– Anskaffelse av båter til opplæring (VG-joller og tilsvarende)
– Avtale med Harstad Båtforening om bruk av båthavn.
I de vedtatte lover for HSF siteres formålsparagrafen: «Foreningens formål er ved samarbeid og kameratskap å fremme seilsport og friluftsliv i sunne former«.
Fra 22. april 1976 finnes en medlemsliste med 43 registrerte medlemmer.
Konstitueringen er omtalt i Harstad Tidende og i Nordlys, og Harstad Seilforening blir kalt «verdens nordligste seilforening».
I mai 1976 bestiller foreningen to Lærling-joller og en VG-jolle. Fra før hadde Tønne Huitfeldt sørget for å skaffe en VG-jolle.
Terminlista for 1976/77 omfatter:
– Seilkurs i samarbeid med AOF
– Treningsseilaser
– Familieseilaser
– Høstregatta
– Selvbyggerkurs for joller
I Harstad Tidende mandag 9. august 1976 kan leses følgende: «Første regatta i Harstad på 100 år«.
På deltakerlista finner vi fartøy i flere kategorier. Deriblant større kjølbåer, Lærling- og VG-joller. Blant deltakerne er Per Johnsen med Vega, og Else Marie Nielsen i Lærling.
Begge er i 2011, når dette skrives, aktive i HSF.
Det første året viser stor aktivitet med treningsseilinger, regattaer og medlemsmøter.
Perioden 1977-1991
Jolleseiling og seilkurs utgjør størstedelen av foreningens virksomhet. Interessen fra medlemmene varierer. Foreningen har, virker det som, en liten bølgedal fra 1978-80, deretter har aktiviteten vært økende.
I perioden økte antall seilfartøy i HSF, Festspillregattaen blir arrangert for første gang i 1984, brettseiling blir en del av foreningen, pinseseilasen «Rolløya Rundt» blir for første gang arrangert i 1984.
Ideen om en døgnseilas blir i 1989 tatt opp av Gudmar Voje, og fra 1990 wer arrangementet Hvalsafari Race, en regatta fra Harstad til Andenes og tilbake til Harstad igjen, et faktum.
Tanken om handikap-seiling blir luftet i 1989, og fra 1991 kan HSF tilby to mini-tolvere.
Situasjonen fra 1991
HSF hadde i 1991 ca 100 medlemmer. Tur- og regattaseiling med større fritidsbåter er hovedaktiviteten. HSF er tilsluttet Norges Idrettsforbund gjennom Troms Seilkrets og Norges Seilforbund.Foreningen ønsker å få i gang aktiviteter for barn og ungdom og handikappede.  Et langsiktig mål er å reise et seilsportanlegg i byen.
Jolleseiling var opp gjennom nittitallet et viktig felt for å rekruttere unge inn i sporten,  og det ble avholdt jolleregatta i 1989, 1990 og 1991.
Etter tusenårsskiftet har driftsmodellen kretset rundt fritidsbåtseiling etter LYS-system. Interessen har variert. I 2011 teller foreningen rundt 40 aktive medlemmer, i en tid da flere og flere mastetopper er å se i byens økende antall marinaer. I 2011 finnes anslagsvis 60 seilbåter i Harstad og omegn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.